neděle 5. března 2017

Dlouhý let do Tokya

Moc a moc vás všechny zdravíme z Tokya. Cesta proběhla v pohodě a my už jsme vybalení a ubytovaní.
A odpočinutí. Žádný jet lag.
Mahito ode dneška dokonce pracuje.
Ale vrátím se zpět, kdy jsme odlétali. To byl čtvrtek ráno.
Letenky jsme si objednali s Finnair, a díky tomu, že Mahito točí pro Tv WowWow a producent platí naše letenky, tak jsme si mohli užít let v bussines třídě.
Cesta z Liberce Cesta do Tokya má celkem 4 etapy:
 
1/ Liberec-Praha 2 hodiny
Ráno nás doma vzbudil budík v 5:00 hodin. V klidu jsme se nasnídali a v 7:00 již stálo nablýskané auto Škoda Octávia a řidič pana Kněžourka naložil kufry a hurá na letiště. Normálně jsme na letišti za hodinu a půl, ale tentokrát to trvalo díky ranní špičce v Praze o hodinu déle. A také řidič zvolil trasu přes Barrandovský most, který je skoro pořád ucpaný. Moje naučená a osvědčená cesta na letiště je přes centrum. 
No, ale  v pohodě, měli jsme antistres rezervu. 
Na letištětě Vávlava Havla jsme přijeli tedy přesně 2 hodiny před odletem do Helsinek a tradá do salonku. Další výhoda bussines letenky. Finnair má na terminálu 2 salónek Menzis. Zde jsme si vydechli a už bez našich 3 obřích kufrů jsme si dali v klidu kávu. Salónek nabízí dále alkoholické nápoje a pár sladkostí. Velký výběr občerstvení zde bohužel nečekejte. Ale je tu větší komfort než čekaní v letištní hale. A nákupy na letišti mi nicmoc neříkají. Ráda cestuji bez příručních zavazadel. Naprosto mi stačí moje velká kabelka Goyard a malá Chanelka.
Doklady, peněženka, mobil, toaletní potřeby a časopis.
Oblečení musí být pohodlné, takže legíny, triko, svetr. 

  

2/Praha-Helsinky 2 hodiny
Z Prahy se přímo do Tokya nedostanete. Vždy je nutný přestup. My máme oblíbenou trasu přes Helsinky. Let do Helsinek z Prahy trvá 2 hodiny a utekl rychle.
Přestup v Helsinkách znamená projít opět pasovou kontrolou, trochu se protáhnout po letišti a nakonec si dát malé občerstvení v salonku, který je větší a má i větší výběr.
 
 
 
    
 3/ Helsinky-Tokyo Narita 10 hodin
Trvá dlouhooooó 10 hodin. Takže napapat. Vyčistit zuby, umýt a zalehnout. Pokud budete mít štěstí jako my a vzbudí vás letuška 2 hodiny před přistáním, nasnídáte se, trochu upravíte a radujete se, že tu nejdelší etapu máte za sebou.
Ještě si neodpustím malou poznámku. Čím je rozdílný let v ekonomické a bussines třídě? Hlavně v ceně. Pokud si koupíte letenku v ekonomické třídě platíte okolo 17 tisíc. V bussines třídě si za větší komfort sáhnete hlouběji do kapsy, cena 56 tisíc. 
Jídlo je skoro stejné, pouze máte více místa na nohy,  ale zase sedačky jsou od sebe oddělené masivním opěradlem a tak se nemůžete tulit. Takže nevím nevím... 

 
  
4/ Tokyo letiště Narita-Tokyo Shinjuku 2 hodiny
Poslední etapa je moje nejoblíbenější. Jakmile projdeme důkladnou pasovou kontrolou, posbíráme naše kufry, tak si jdeme koupit jízdenku k přepážce firmy Aeroport Limousine bus. Musíme počkat asi půl hodinky a tak si dáváme panáka vitamínového bumbání!
Pohodlný oranžový autobus, který zastávku před příletovou halou vás doveze na většinu míst v Tokyu. My jedeme směr Shinjuku. A tam už jsme doma! Tedy na 2 měsíce.
Cesta komplet trvá 20 hodin. Takže unavený jsme. 
Mějte se krásně a já jdu na moje oblíbené pivo Asahi....
Na zdraví a zdravíme z Tokya.
Radana a Mahito

1 komentář:

「チーン!」Či~n!

  日本に来るとまず最初に購入するものがある。 それは小さな電気の箱。トースターである。 1 日のスタートに欠かせない朝食のパンを焼く機械である。 Kdyby v Japonsko, první co koupit je jeden malý elektrický krabičk...