čtvrtek 7. července 2016

Svátek Tanabata


Dnes je datum 7.7.
Máme štěstí, na tento den připadá jeden z mnoha svátku v Japonsku. A právě ten dnešní je krásný, romantický, zamilovaný, ale smutný.
TANABATA. Překládá se jako Svátek nebeských milenců nebo Festival hvězd.
Podle legendy, která má kořeny sice v Číně. Ale okolo 8 století se dostala do Japonska. Pověst, jak už to bývá, má mnoho podob...a různí se. 
Podle té nejtradičnější se dnes v noci setkají na jedinou noc odloučení milenci. 
Symbolizují je na nebi hvězdy Altair a Vega. Které se opravdu 7.7 setkávají, jinak jsou rozdělené mléčnou dráhou.

Japonci se s dětinskou radostí jako na každé jiné svátky pečlivě připravují. Už malé holčičky až po dospělé ženy oblékají letní kimona JUKATY.
Muži se jistě těší na speciální studené nudle SOMEN.
Pro obchody je to samozřejmě také ideální příležitost, a tak tanabata výzdobu vidíme doslova na každém kroku...
Dobrá zpráva je, že podle zvyků, který je součástí Tanabata, lidé píší svá přání na podlouhlé lístečky takzvané TANZAKU, kterými potom ozdobí větvičky bambusu. Přání by měla být určena pro někoho druhého, ne pro sebe. Lidé prý často přejí legendárním milencům, aby se jejich letošní setkání povedlo.
 

 
 

 
 
Opět jsem narazila na poznání, že Japonci milují tragické příběhy, podle všeho je naplňují víc než ty šťastné, no, jsou povahově trochu víc masochisti! 
My s Mahito ale máme důvod k úsměvu, protože jsme spolu.
Radana a Mahito

Žádné komentáře:

Okomentovat

「チーン!」Či~n!

  日本に来るとまず最初に購入するものがある。 それは小さな電気の箱。トースターである。 1 日のスタートに欠かせない朝食のパンを焼く機械である。 Kdyby v Japonsko, první co koupit je jeden malý elektrický krabičk...